O MANDALAH

Mandala je v budističnem in hinduističnem svetu shema (prikazati kaj poenostavljeno, z bistvenimi značilnostmi), ki prikazuje vesoljni red. V njej je vse: človek, njegovo telo, naravne sile, sonce in planeti.

Je risba, ki že s svojim geometrijskim izgledom daje občutek reda in zato na nas vpliva pomirjujoče. S svojimi geometričnimi oblikami, barvami in figurami nam ob meditaciji pomaga poiskati notranje ravnovesje. Mandale spremenijo energijsko sliko prostora, nas ščitijo in zdravijo. Pri gledanju mandale naj bi se koncentrirali tako na sredino, kot tudi na vse njene detajle.

Samo ime “mandala” izhaja iz staroindijskega jezika sanskrt, ki pomeni krog. Sredinska pika predstavlja simbol brezdimenzionalnosti, začetek poglobljenosti in predanosti božanskemu.

Sicer mandale ustvarjajo tudi v Tibetu iz peska, v Indiji jih med drugim rišejo pred svoje vhode za zaščito, blagoslov, kot sprejem gostov, na Japonskem, Kitajskem, državah južne Amerike,… Omembe vredna je tudi Majevska mandala, kot kolo ali tzolk’in. Kolo, ki ustreza 260 Zemljinim dnevom. Simbol mandale se pojavlja povsod po svetu, tudi v krščanski veri le, da so poimenovane drugače, njihov namen pa se od kulture do kulture spreminja.

Moje mandale temeljijo na intuitivnem slikanju, ki izhaja iz občutkov do naročnika mandale ali pa se prepustim vodenju vesolja in skupaj ustvarimo pisano zdravilno sliko. Velik pomen dajem barvnemu zdravljenju, ki ga povezujem z našimi energijskimi centri ali čakrami. Vsaki mandali dam svoj edinstveni namen.

Samo slikanje mandal nam pomaga pri sproščanju negativnih emocij, umiri naš um in dviga našo zavest.

V svoje mandale vključujem principe svete geometrije. Sveta geometrija je starodavna znanost, ki nam odpira spoznanja kako je sestavljen in kako deluje Univerzum. Je študija oblik, vzorcev, ki oblikujejo in tvorijo valovanje in vibracije, ki presegajo tridimenzionalno resničnost. Torej tisto nekaj več, kar ni predmetno, ker je mistično. Lahko rečemo, da so to popolni vzorci in oblike, ki nakazujejo na to, da nič ni naključje in da je vse v popolnem redu. 

Za boljšo predstavo – eden izmed najbolj znanih vzorcev svete geometrije je prav gotovo roža življenja. Vse stvarstvo temelji na osnovnem vzorcu rože življenja. Izžareva harmonijo svete geometrije in predstavlja neskončnost. Je vzorec življenja, po katerem je ustvarjeno stvarstvo in prepleta vse ustvarjeno. Ponazarja povezanost vseh živih bitij, vezi, ki jih skoznje tke življenje, eno zavest, ki teče skozi vse.

(povzeto po spletni strani PEH – Sveta geometrija).

Mandale slikam s tehniko, ki izhaja iz Avstralije in so jo uporabljali že avstralski staroselci aboridžini. Gre za tehniko slikanja s pikami. Uporabljam akrilne barve.

V vsako mandalo posebej se poglobim, skoncentriram in jo ustvarim v mirnem, domačem okolju. Za vsak izdelek potrebujem čas. Nikoli ne slikam, ker moram. Mandalam dajem svoj dotik, svoje izkušnje, domišljijo, moj notranji svet. Na ta način izražam sebe in svoj pogled na življenje. Vsa ta energija ostaja v mandali, ki kasneje pokliče svojo dušo.

Nenazadnje je v mandalah na naravnih materialih še energija našega planeta, naše čudovite Mati narave. S hvaležnostjo izmenjava nekaj kamnov, ki jih je ustvarjala milijone let. Na videz hladnim in neživim kamnov dodam okras magičnih energij.

V lesenih izdelkih se skriva lahkotnost, mehkoba, lepota vzorcev, unikatnost in energija naravnega materiala – orehovega lesa.

Platna mi dopuščajo največ maneverskega prostora za ustvarjanje in posledično nastanejo najbolj kompleksne energijske slike. Njihovo zdravilno moč priporočam, da začutite v živo.